top of page

Mad i Indien er langt fra ligesom den danske tre måltids dagsrutine, som for det meste består af rugbrød og frikadeller - og som man vist roligt kan spise uden at frygte for ens fordøjelsessystem. I stedet er indisk mad en oplevelse, som tager ens smagsløg med på en rutsjebanetur. En tur som både tilbyder et væld af de mest fantastik smagsoplevelser, men som også til tider kan blive en udfordring for de meget følsomme danske sanser. Samtidigt spiller maden en kæmpe rolle for den indiske befolkning, som ikke blot ser det som deres levebrød, men også som en vigtig rolle i deres kultur- og traditionsforståelse. Hvis du får den fantastiske mulighed, at blive inviteret til middag hos en vaskeægte indisk familie, kan du se frem til en oplevelse for livet, og være sikker på, at gå fra bordet med følelsen af, at være mæt resten af livet.

 

Velkommen til én verden af krydderier

Det er ikke en hemmelighed, at Indien er kendt for sine mange lækre og farverige krydderier. I Europa opdagede vi først disse fantastiske smagsgivere i 1497, da Vasco da Gama ”fandt” Indien. Men for inderne har krydderierne altid været en væsentlig del af madlavningen. Om det er morgen- middag- eller aftensmaden (eller et af de mange mellemmåltider - for inder er fremfor alt madelskere), kan man være sikker på, at få sit daglige krydderi indskud, som bl.a. indeholder karry, paprika, chili og Chayenne. Mantraet for de indiske mødre (og ikke mindst deres ansatte tjenestefolk) synes at være ”jo stærkere desto bedre”.

Hvad enten det er krydderier, salt eller sukker, kan man være sikker på, at indisk mad går all-in på smag. Hold dig ikke tilbage med at prøve alverdens farverige retter, også selvom det ikke altid ser ud, som om det er spiseligt. Men vær også klar på, at få et mindre chok når du opdager at samosaerne er prop smækket med chili, eller at Khaman Dhokla praktisktalt smager som en saltet svamp, og at alle desserter er alt for søde.

 

Must try-tip: Hvis du får muligheden så prøv ”PaniPuri”. Det er små kugler, som fyldes op med forskellige former for sirup i forskellige farver og smage. Retten har forskellig meninger med alt fra folk der elsker det, til andre der aldrig vil spise det igen, men det er værd et forsøg.

 

At dele er vejen frem

Modsat meget andet indisk kultur, så er maden noget man deler. Mange små retter i mange små skåle er en meget populær måde, at sørge for, at man får smagt lidt af det hele. Typisk vil man opleve, at der vil blive serveret et fedtholdigt stykke brød (såsom naan), og til det en form for suppe, som brødet dyppes i.

Spis som en inder-tip: Maden spises typisk med hænderne, så det kan være en god ide, at øve sig på at brække små brødstykker af (vigtigt: brug højre hånd), så det er nemmere at skovle den bløde ris op. Det kan selvfølgelig også være en god ide, at sørge for at spritte hænderne af før og efter måltiderne for at minimere risikoen for sygdomme.

 

Indisk vegetarisme

Køer er hellige i Indien, så det er også naturligt, at oksekød ikke er tilgængeligt. Selvom mange inder spiser fjerkræ (især kylling), så er vegetarisme meget udbredt blandt hele befolkningen. Hvis man, ligesom mange andre danskere, tænker at man på den måde, vil være i alvorlig mangel på proteiner i løbet af besøget i Indien, kan man roligt slappe af. Inderne sørger for, at maden indeholder det det skal, også selvom det er er vegetarisk. Simremad med et væld af kogte grøntsager er Indiens specialitet, så man skal ikke være sart for at komme ud af ens tryghedszone og prøve nye ting og smage. 

 

Street food-tip: Street food kan dufte rigtigt lækkert, vær dog opmærksom på, at ikke alt er lige sikkert at spise. Kød kan tit blive serveret, inden det er færdig stegt, og der er risiko for, at maden kan indeholde mange farlige bakterier. En tommelfingerregel kan være, at kun spise street food, som man er sikker på er blevet friture stegt. På den måde er man sikker på. at bakterierne er dræbt.

 

Indisk opskrift: Naan

 

 Portion: 14 stykker brød

 

Ingredienser:

8 gr. tørgær eller 2/3 pk. alm. gær

2 spsk sukker

2 dl. varmt vand

1 pisket æg

3 spsk mælk

2 tsk salt

1 nip sukker

500 gr. hvedemel

50 gr. smeltet smør

 

 

Tilberedning:

I en stor skål, opløses gær i lunkent vand.

Rør sukker, mælk, æg, salt, og mel.

Ælt i 6 til 8 minutter

Placer dejen i en velsmurt skål

Lad dejen hæve

Del dejen i 12 til 14 stykker.

Rul stykkerne til kugler, og lad dem hæve igen.

Pres kuglerne helt flade (ca. 3-5 mm tykke) Pensel med rigeligt olie.

Sæt dem ind under grillen i 2-3 minutter. Pensel den anden side og sæt dem tilbage under grillen i 3-4 minutter.

​

Indisk cousine

”EN STOLT TRADITION”

bottom of page